Khamis, 3 Mei 2012

Sup Ikan Merah AzAna ;)


SUP IKAN MERAH AzAna

Bahan A:
2-3 keping isi ikan merah (nak boh kepala dia pun ikut suka)

Bahan B:
2 sudu besar minyak
1 peket sup ikan Adabi
1 batang serai (diketuk)
1 ulas bawang merah (hiris nipis)
1 ulas bawang putih (hiris nipis)
1 inci halia (hiris nipis dan memanjang)


Bahan C:
2 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1 inci halia* (* tumbuk)
3 mangkuk air
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa

Bahan D (sampingan):
1 biji kentang ( potong 6 )
1/2 batang lobak merah ( potong 1/2 inci )

Bahan hiasan:
Daun bawang, daun saderi (potong 1 inci)
1 biji Tomato (belah 4)

Cara:

1. Panaskan minyak, tumis bahan B hingga garing dan masukkan bahan C yang ditumbuk hingga wangi. kemudian masukkan air, garam.
2. Masukkan bahan D biar hingga empuk ubi kentang dan lobak merah.
3. Bila ubi kentang dengan lobak dah empuk, masukkan ikan dengan asam gelugor. Biar masak ikan tu. Bila ikan dah masak, masukkan tomato. Tutup api.
4. hidangkan dan hiaskan dengan daun bawang dan daun saderi.


Selamat mencuba :)

 

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan